tisdag, december 28, 2010

Hundvärldens trender

Eva Bodfäldt säger det. Evas blogg

Cesar Millan ska uppträda på MyDOG i januari. Jag visste tidigare bara om att han ska komma till Sverige i maj under sin turné i Europa, men detta gör mig ännu mer ledsen. MyDOG sponsras trots allt av Svenska brukshundsklubben, Svenska kennelklubben, Agria m.fl.. I synnerhet de två förstnämnda borde absolut inte sponsra någon med som använder Millans metoder, eftersom det går emot deras egna. För indirekt är det ju han som blir sponsrad. Bojkott av SBK nu vore på sin plats om det inte gjorde det omöjligt att tävla... Att Millan troligtvis kommer dra dit en massa folk (= pengar) borde inte styra en verksamhet som är seriös med sina värderingar.

Svenska brukshundsklubbens dressyrpolicy

Jag citerar från MyDOGs sida:
"– Vi är mycket glada att kunna presentera Cesar Millan på MyDOG. Där kommer han att visa besökarna hur man kan skapa lugna och balanserade hundar. Han är enormt efterlängtad, inte minst av alla som följer hans TV-program, säger Tommy von Brömsen, mässansvarig för MyDOG."

Jag hoppas verkligen att det kommer finnas moderna hundtränare på MyDOG som grillar Cesar med frågor och mothugg.

Sedan ska vi inte ens gå in på hur störande jag finner det att han kallas "hundpsykolog".

Ca 5 minuter in i klippet börjar "rehabiliteringen" (misshandeln):



Att helt enkelt dra hunden i kopplet tills den ger upp är ju också "rehabilitering" tydligen... Skit samma vad du gör, så länge det funkar, eller?



Shadow har ju redan varit uppe på bloggen några gånger... Notera den tunga andhämtningen och att Shadows tunga är blå i slutet av klippet = syrebrist.



Sedan finns ju också den stackars schäfern Spike som de slänger på ett elhalsband och chockar den arma hunden så illa att den till och med biter sin matte och den försöker skrikandes fly undan det osynliga obehaget genom att gömma huvudet under soffan... Jag struntar fullkomligt i att det kanske var "familjens val", en riktig hundtränare jobbar med både hund och människa och borde ta avstånd från ett sådant verktyg.

Jag har också upptäckt en person i Sverige som säger att han går en kurs som Cesar skapat och att han rehabiliterar hundar efter Cesars metoder. Han söker nu kunder. Det är en illavarslande trend och det är läskigt att läsa på forumen hur hjärntvättade folk kan bli. Jag kan inte ta folk på allvar som helt väljer att bortse från modern forskning som ständigt utvecklas, utan istället benhårt håller fast vid att vissa människor helt enkelt föds med "en gåva", att det inte är något man kan lära sig genom att "läsa någon bok på universitetet"... Argument som att exempelvis beteendebiologen Freddy Worm Christiansen faktiskt levt med både hundar och vargar i över 35 år och sågar Cesars inställning vid fotknölarna biter inte ett dugg. Det är läskigt på samma sätt som med religiösa fanatiker. Folk ser upp till honom utan att ifrågasätta.

Usch.

Vissa tar avstånd på sitt eget sätt. ;)

Inga kommentarer: