Äntligen kom han med. Förra året var det hopplöst, det var fullbokat och reservlistorna långa. Samma verkade gälla i år, men plötsligt fick han plats. Illa nog var det just samma helg som jag hade instruktörsutbildning och min make hade sångjobb. Jag velade mycket fram och tillbaka, jag ville verkligen inte släppa platsen nu när vi kommit med, men hade inte heller lust att behöva ta igen mer på utbildningen (har redan missat en helg då jag var på Emily Larlhams seminarium här i Stockholm istället). Den helgen kan jag ta igen i år, men skulle jag ha missat nu i helgen så skulle det vara först nästa år jag kan ta igen det (man hoppar på en annan kurs) och innan man har allt avklarat på utbildningen så står man utan certifiering. Jag orkar inte dra ut på det onödigt länge, vill ha det avklarat. Till slut löste det sig ändå med att Karro kunde gå mentalbeskrivningen med Loke och de är ju vana vid varandra sedan länge nu. =) På sätt och vis tror jag till och med att det var bättre att Karro gjorde det, då jag är mycket ljudkänslig och reagerar ofta ganska kraftigt på oljud = eventuellt hade detta kunnat påverka Loke i onödan.
|
Underbara fina |
Beskrivningen är som det låter en beskrivning, det läggs inget värde i det så att säga. Vad som är önskvärt är nog mycket upp till en själv att bestämma, men det viktigaste i beskrivningen verkar för alla vara skott - är min hund skottfast eller inte? Ingen vill ha en hund som inte pallar det. I andra fall kan det nog se olika ut. Loke är ju ingen galen kampare över kamptrasor till exempel, vilket inte gör mig något, det räcker gott för mig med den nivå han har. Och att han blir skrämd när något plötsligt far upp är sunt, likaså att han inte litar på de skumma figurerna i skogen och låter dem veta det osv - jag skulle inte vilja att han litade blint på allt folk och fä det om det hände något i "verkliga livet". Det viktiga är ju hur han hanterar något som hänt, att han inte hyser något agg när han förstår att spökena var snälla och att han inte blir knäckt av saker som sker.
Vilket han inte blev. =) Här kommer momenten, med lite input från Karro som upplevde det med honom:
1a. KONTAKT Hälsning: 4 Tar kontakt själv eller besvarar kontaktförsök.
(Loke går fram och lägger hakan i knät på testledaren med viftande svans).
1b. KONTAKT: Samarbete: 4 Följer med villigt. Engagerar sig i testledaren.
(Loke går villigt med testledaren och lyssnar på kommandon).
1c. KONTAKT Hantering: 4 Accepterar. Svarar med kontaktbeteende.
(Loke sätter sig ner och gäspar testledaren rätt upp i ansiktet).
2a. LEK 1 Leklust: 4 Startar snabbt, leker aktivt.
(Loke kampar villigt och energiskt)
2b. LEK 1 Gripande: 3 Griper tveksamt eller med framtänderna.
(Loke vill inte tävla om kamptrasan om man inte visar tydligt att man bara leker genom att skaka den).
2c. LEK 1 Gripande och dragkamp: 3 Griper, drar emot, men släpper och tar om.
(När testledaren står stilla med trasan släpper Loke omedelbart, vill inte tjafsa om trasan. Men när man leker och drar i trasan är han på igen!)
Moment 3: En trasa far fram i zickzack över marken för att simulera ett litet djur som flyr eller liknande.
3a. Förföljande: 3 Startar eller springer långsamt. Kan öka farten. Fullföljer. (Andra omgången) 1 Startar inte/når ej fram till ett hjul.
(Loke blir förvånad när jag släpper honom och står och tittar på mig länge innan han beslutar sig för att dundra efter föremålet)
3b. Gripande: 2 Griper inte, nosar på föremålet. (Andra omgången) 1 Nonchalerar föremålet. Alt. springer inte fram.
(Loke tappar intresset när han hunnit ikapp föremålet)
Moment 4: Här beskrivs hur hunden beter sig då det inte händer något runt den. Under tre minuter ska hundägaren stå stilla med hunden kopplad.
4 AKTIVITET: 2 Är uppmärksam och lugn - står, sitter eller ligger.
(Loke ligger blickstilla under hela tiden och tittar upp på mig ibland som för å säga "ska du bara stå där länge till?")
Moment 5: En figurant i någon pösig och bylsig klädnad hukar omkring en bit bort i skogen och beter sig skumt, kastar en leksak upp i luften med jämna mellanrum och sedan gömmer den sig.
5a. AVST. LEK Intresse: 3 Intresserad, följer figuranten utan avbrott.
(Loke spänner omedelbart blicken i figuranten så fort han ser den)
5b. AVST. LEK Hot/Agg.: 2 Visar enstaka hotbeteenden (1-2) under momentets första del.
(Loke boffar lågmält)
5c. AVST. LEK Nyfikenhet: 1 Går inte fram till figuranten inom tid.
(När Loke släpps vill han inte gå fram, han går istället och pinkar på en buske...)
5d. AVST. LEK Leklust: 1 Visar inget intresse.
(Loke vill inte komma och leka med figuranten)
5e. AVST. LEK Samarbete: 1 Visar inget intresse.
(Loke hälsar glatt på figuranten när han väl får se att hon inte är farlig, men han är inte intresserad av vidare kontakt)
Moment 6: I detta moment utsätts hunden för en visuell överraskning genom att en uppstoppad overall plötsligt dras upp framför den.
6a. ÖVERRASKN. Rädsla: 2 Hukar sig och stannar.
6b. ÖVVERRASKN. Hot/agg: 2 Visar enstaka hotbeteenden.
(Loke boffar till)
6c. ÖVERRASKN. Nyfikenhet: 4 Går fram till overallen när föraren gått halva avståndet.
(Loke går själv fram när jag gått halva avståndet. Han blir mer och mer självsäker och tillslut vill han ta med sig en bit av Dumpe hem som souvenir och börjar slita i dumpes skrev - the crowd goes wild och Loke spexar)
6d. ÖVERRASKN. Kvarstående rädsla: 1 Ingen tempoförändring eller undanmanöver.
(Vi går fram och tillbaks förbi Dumpe några gånger för att se om Loke är rädd för honom, ICKE!)
6e. ÖVERRASKN. Kvarstående intresse: 2 Stannar upp. Luktar eller tittar på overallen vid 1 tillfälle.
(Loke blir mer nyfiken på Dumpe ju fler gånger vi passerar honom, nu inte av rädsla utan ren nyfikenhet)
Moment 7: I detta moment utsätts hunden för en överraskning i form av skrammel. Det är en kedja som dras på korrugerad plåt.
7a. LJUDKÄNSL. Rädsla: 1 Stannar inte eller kort stopp.
(Loke hoppar till precis som vilken annan hund som blir skrämd av oljud, men gör ingen big deal av det)
7b. LJUDKÄNSL. Nyfikenhet: 5 Går fram till skramlet utan hjälp.
(När jag stannar upp och vänder mig mot skramlet helt passivt så går Loke själv fram till min sida, han tittar på mitt ansikte en gång sen bulldosar han fram och nosar på skramlet, tävlingsledaren beordrar mig att berömma min hund! Loke börjar spexa genom att hoppa över "agilityhindret", the crowd goes wild :)))
7c. LJUDKÄNSL. Kvarstående rädsla: 1 Ingen tempoförändring eller undanmanöver.
(Vi går förbi skramlet några gånger, Loke undrar varför men hakar på ändå. Hittar inget att va rädd för.)
7d. LJUDKÄNSL. Kvarstående intresse: 1 Visar inget intresse.
Moment 8: I detta moment avser man att beskriva hundens reaktion inför hotfulla rörliga föremål som långsamt närmar sig hunden. Två människor är utklädda till spöken, de har vit beklädnad från topp till tå. Ögon och mun är kraftigt svart markerade, vilket bidrar till att hunden känner ett hot.
8a. SPÖKEN Hot/agg: 3 Visar flera hotbeteenden under längre tid.
(Loke blir rädd för spökena, han känner sig trängd och vill stå bakom mig och boffa)
8b. SPÖKEN Kontroll: 4 Kontrollerar och/eller handlar mot båda spökena. Kortare avbrott.
(Loke märker att spökena inte stannar upp trots att han varnar med skall, då backar han bort ifrån spökena och börjar morra. Testledaren kopplar loss Loke som ställer sig en bit bort och morrar för sig själv)
8c. SPÖKEN Rädsla: 3 Uppehåller sig i huvudsak framför eller bredvid förare. Växlar mellan flyktstart och kontroll.
(Loke kommer ibland fram bredvid mig och morrar som för å säga "dom där kan man inte lita på Karro" och ibland går han en bit bort och morrar. Aldrig att han försöker gå fram mot dem på något aggressivt sätt..)
8d. SPÖKEN Nyfikenhet: 2 Går fram till fig. när föraren talar med fig. och lockar på hunden.
(När jag snackar med enda spöket och sticker in Lokes namn en gång så släpper Loke direkt alla hämningar och kommer fram)
8e. SPÖKEN Kontakt: 5 Intensivt kontaktbeteende mot figuranten.
(Loke blir galet lycklig när han märker att det inte är något spöke utan en trevlig man bakom huvan. Han hoppar och pussas och piper om vartannat, the crowd goes wild och Loke spexar. Loke blir lika glad när han får hälsa på nästa spöke och alla levde lyckliga i alla sina dagar )
Moment 9: I moment 2 beskrevs hundens leklust. Hunden har nu utsatts för upplevelser som kan ha påverkat den i olika riktningar. Det är därför av intresse att åter se hur leklysten hunden är.
9a. LEK 2 Leklust: 4 Startar snabbt, leker aktivt.
(Loke blir lycklig av att se kamptrasan igen! Han leker och stojar med mig och testledaren)
9b. LEK 2 Gripande: 4 Griper direkt med hela munnen.
(Faktum är att Loke är mer intensiv i leken nu än i början av testet.)
Moment 10: Här kollar man på hundens reaktion i samband medskottlossning. (Avståndet var cirka 10-15m)
10. SKOTT: 1 Visar ingen berördhet. Snabb kontroll och sedan helt oberörd.
(Loke leker som aldrig förr, svarar med ryckning på öronen när skotten avfyras men fortsätter leka som om inget hänt. Sedan står vi stilla med skott, Loke ligger ner och kollar på mig hela tiden under samtliga skott.)
När testet är över säger både testledare och snubben som för protokollet att det är den trevligaste aussien de träffat och att han krossat alla fördomarna mot aussie i mh-test. Får även kommentarer på att han är så lydig och bra löstränad, kommer direkt när man säger till honom och samarbetar konstant genom hela testet.
Jag tycker att Loke gjorde ett jättebra MH. =) Inga problem med skott, inga problem att chilla när det inte hände något, hanterade alla skrämmande saker utan kvarstående rädslor, kan jobba och engagera sig i även främmande människor osv. Det är surt att jag inte fick uppleva det själv, men jag får glädjas över att det (till största delen) är jag som har haft hand om honom sedan han var valp och format honom till den han är, utöver det genetiska och biologiska.
7 kommentarer:
GRATTIS till ett fint genomfört MH!! Vi har ruskigt bra hundar vi! ;) Visst ska han göra MT också..? ;)
/Sara och Kimya
Haha, knappt hinner han återhämta sig från MH, förrän det är dags för MT, eller. ;P Nä, MT är i alla fall inte högprioriterat. Jag har inte ställt ut Loke heller, det är så helt ointressant för mig.
Hahaha, nejdå. Dom får ju göra MT fram tills dom är 4 år. :)) Han skulle säkert klara det bra menar jag. Grattis igen, fina bror Loke. :)
vilken vacker hund
kram Louise
www.louisealexandersson.se
Om den hunden får valpar ska jag ha första tjing på en :))) pöss å kram!
Karro: Haha, du får väl ligga på Kalotes ordentligt om det. ;) Men - du sade ju till mig en gång att du aldrig någonsin skulle vilja ha en vallhund för deras stressnivå och så!
Det är sant dom är stressiga, Men de var mest en komplimang till Din hund som du krossa ;)
Skicka en kommentar