tisdag, januari 04, 2011

Dominant mot ljus

Ännu ett uttalande som visar att människan inte vet vad han talar om:



Det är bara rent nonsens. Det GÅR INTE att "vara dominant" mot ett icke levande objekt. Definitionen av dominans är ett förhållande mellan individer som är etablerat genom kraft, aggressivitet och underkastelse för att fastställa prioriterad tillgång till alla önskade resurser (mat, det motsatta könet, åtråvärda viloplatser etc). Relationen är inte fastställd förrän ett djur konsekvent fogar sig efter ett annat. Hos vissa arter finns det en stark hierarkisk uppbyggnad på dessa premisser. Men inte hos varg eller hund.

När i hela världen, i vilket annat sammanhang, skulle du så blint lita på en människa utan någon som helst utbildning, som ändå kallar sig vid en viss titel (hundpsykolog) och lite magiskt påstår sig vara född med en gåva? Det är TV, det ska bli en bra show, underhållning.

Dominant mot ljuset... Pah, humbug!

3 kommentarer:

Unknown sa...

Hahahahaha XD

Saga sa...

Hahaha alltså cesar är ju som han är.

Ett annat ord för "dominansen" kan ju vara understimulation, med tanke på att folk verkar underskatta vikten av mental träning :c

Lina sa...

Saga: Både ja och nej skulle jag nog vilja säga. =) I USA verkar det vara betydligt vanligare med understimulerade hundar - folk tror att det är ett ok liv för hunden att sitta i en bur hela dagen medan matte/husse är på jobbet och sedan få springa omkring i trädgården och på helgen åka till hundrastgården för att träffa några andra hundar.

Här i Sverige kan man dock se betydligt mer av det rent motsatta - överstimulerade hundar, vilket också leder till problem. Folk är hysteriska kring att aktivera sina hundar. Det ska cyklas 6 dagar i veckan, iväg till brukshundsklubben och träna några dagar i veckan, iväg till hundrastgården och socialisera med andra hundar, mental träning i form av att träna tricks med mera däremellan... Hundar behöver de där dagarna i veckan då det inte händer så mycket mer än att gå ut och lukta och kissa litegrann. ;) Den största tjänsten vi kan göra vår hund är att låta den vara med, men det måste absolut inte innebära att direkt göra något aktivt. En hund ska trots allt sova 18 timmar om dagen! Hur många hundar gör det idag?